Zin in een nieuwe website?
Een goede voorbereiding is het halve werk!
Zorg ervoor dat je weet wat je wilt. Bedenk welke pagina’s er moeten komen. Schrijf teksten. Zoek er foto’s bij (Veel foto’s moet je kopen om te mogen gebruiken op je website, maar er zijn ook foto’s die gratis mogen worden gebruikt kijk daarvoor eens op een website als Pixabay.com). Maak een “mood-board” om je te helpen met de kleuren en soorten foto’s, kortom met de uitstraling van je website. Moet het strak en modern worden of meer speels, rust uitstralen of veel dynamiek, felle kleuren of pastel.
Kijk naar andere website voor voorbeelden van indelingen en soorten menu’s. Spreken grote foto’s je meer aan dan kleinere? Of toch juist een mix? Wil je video op je website?
Hoe beter je weet wat je wilt hoe sneller je website tot stand kan komen. En kom je er niet uit dan help ik je graag!
Het Proces
Het bouwen van een website is een co-creatie.
Hoe beter je weet wat je wilt, hoe sneller het gaat. Voor een nieuwe website (ik ga er hier voor het gemak van uit dat het een WordPress website wordt) moeten er een aantal zaken gebeuren. Lees je eens een beetje in in WordPress. Via Google zijn er allerlei compacte handleidingen en/of trainingsvideo’s te vinden. Hieronder een overzicht van de grote lijn van het ontwikkelproces van je nieuwe website:
1) Jij zorgt voor de URL (bepaal of je email als onderdeel van het pakket wilt hebben) en ruimte voor een website bij een hostingprovider, liefst bij een provider die gespecialiseerd is in WordPress.
2) WordPress installeren, Database installeren, Thema installeren, Bijbehorende plugins installeren
3) Jij zorgt dat de teksten voor de verschillende pagina’s en de foto’s en/of video’s die je op de website wilt digitaal voor mij beschikbaar zijn. Uiteraard kan ik je helpen met het vinden van foto’s en het op maat maken daarvan.
4) We bespreken kort welke pagina’s je wilt en wat er op de verschillende pagina’s moet komen. We spreken af welke pagina’s via het menu toegankelijk zullen worden: de (Menu)structuur.
Geen probleem als nog niet alles duidelijk is. Alles kan later ook nog weer eenvoudig aangepast worden.
5) Ik maak een prototype op basis van wat we besproken hebben.
6) We maken een afspraak van een dagdeel om het prototype te bespreken. Tijdens deze bespreking gaan we dit prototype van je website ‘finetunen’. Precies de kleuren die je wilt, het soort menu, de plek van bepaalde foto’s etc, etc. Zaken die ik niet meteen ter plekke kan aanpassen schrijven we op zodat ik die aansluitend in orde kan maken.
7) Daarna bekijk je de website nog eens goed zodat we de laatste puntjes nog op de “ï” kunnen zetten.
8) Als we dat afgesproken hebben wordt je website nog aangemeld bij een of meerdere zoekmachines (zoals Google of Bing)
9) Klaar!
Waar moet je in (elk geval) rekening mee houden
Je hebt een adres nodig voor je website en dat adres (de URL) moet uniek zijn. Je kunt zo’n adres bestellen bij een hostingprovider. De meeste hostingproviders hebben op hun homepage de mogelijkheid om een naam in te vullen en te controleren of die URL nog beschikbaar is. Als die dat nog is kun je die vastleggen (meestal voor een jaar waarbij je per maand of per jaar kunt betalen). Let er op dat de hostingprovider ervaring heeft met WordPress Websites. En denk er over na of je email wilt kunnen versturen vanaf hetzelfde adres (mijnnaam@mijnwebsite.nl) als je website (mijnnaam@mijnwebsite.nl). Meestal moet je dit er apart bij bestellen. Kom je er zelf niet uit neem dan even contact op.
Dagelijks gebruik van WordPress waarbij je berichten of pagina’s maakt of aanpast, is voor iedereen te leren. Het is wel handig om je er vooraf even in te verdiepen door wat trainingsvideo’s te bekijken op youtube, een handleiding te lezen of een afspraak met mij te maken om je uit te laten leggen hoe het werkt.
De technische kant met alle programmatuur, instellingen en plug-ins is wat ingewikkelder. Als je het technisch onderhoud niet zelf doet hoef je dit allemaal ook niet te zien en je er zeker niet mee bezig te houden. Houdt er rekening mee dat het technisch een (erg) uitgebreid systeem is waarbij regelmatig updates geïnstalleerd moeten worden. Het kan even duren voordat je het allemaal in de vingers hebt. Je kunt de techniek uiteraard ook door mij of iemand anders met verstand van zaken laten beheren.
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als je MailChimp of een andere mailprovider wilt gebruiken om bijvoorbeeld de aanmeldingen voor je nieuwsbrief en het versturen ervan te laten doen. Verdiep je er goed in en/of haal er iemand bij die er ervaring mee heeft en je kan helpen.
Offerte / Kosten
Zodra je weet wat je wilt: aantal pagina’s, hoeveel tekst, aantal foto’s per pagina kan ik een indicatie geven van de kosten voor het installeren van WordPress en wat er verder nodig is om je website te maken. Eventuele wijzigingen tijdens het proces zoals bijvoorbeeld meer of minder pagina’s, foto’s die op maat gemaakt moeten worden, koppelingen met andere systemen, aanmelding bij zoekmachines, SEO of een webshop kunnen leiden tot aanpassing van het offerte bedrag.