Er zijn zo veel mogelijkheden als je een eigen website wil. Wat je in elk geval nodig hebt is een plek waar je website kan staan die gekoppeld is aan het internet. Heb je geen eigen webserver dan heb je een hosting provider nodig: een bedrijf met webservers die aan jou een stukje daarvan wil verhuren om je website op te zetten zodat die verbonden is met internet.

URL, Hosting, Email..

Heb je een URL gevonden, dan kun je bij een hosting provider een abonnement afsluiten om die URL te gebruiken, eventueel aangevuld met eigen email passend bij je URL (als je URL www.mijndomijn.nl is, dan kan je email bijvoorbeeld jouwnaam@mijndomein.nl worden).

Soms bieden hosting providers templates aan voor websites zodat je makkelijk helemaal zelf een website van meerdere pagina’s kunt maken. Je bent daarbij uiteraard gebonden aan de beperkingen van het template in vorm en in functionaliteit. Vaak kun je wel kiezen uit verschillende vormen van opmaak en verschillende kleuren en kun je zelf tekst en foto’s invoegen.

Website naar eigen smaak inrichten

Wil je een website waarbij je veel meer zelf kunt bepalen hoe het er uit komt te zien dan is het bijna altijd maatwerk. Veel websites worden tegenwoordig gemaakt met WordPress. WordPress is  gratis (open source) en geeft je veel meer mogelijkheden om je website vorm te geven dan een hosting provider. De programmatuur achter WordPress is een soort blokkendoos. Het fundament, de basis voor je website, is voor iedereen hetzelfde. Er is een enorme hoeveelheid bouwblokken beschikbaar (gratis en betaald) om het fundament uit te breiden en te verfraaien en bijvoorbeeld van handige functionaliteit te voorzien zoals bijvoorbeeld een webshop.

Waar ik vroeger zelf veel met HTML gemaakt heb doe ik de afgelopen jaren veel met WordPress in combinatie met een aantal handige tools. Het resultaat is altijd maatwerk en bijzonder fraai.